Niets is zo hinderlijk als een fout in een tekst. Of dat nu een spelfout is, een stijlfout, een ontbrekend woord, een komma waar die niet hoort of een komma die juist ontbreekt, een kromme zin, een contaminatie, enkele aanhalingstekens waar dubbele horen of andersom, een d waar een t moet staan, een afkorting die met kleine letters is geschreven waar drie zinnen terug nog kapitalen voor werden gebruikt – er kan veel misgaan.

Steeds minder mensen zijn in staat om foutloos Nederlands te schrijven. Maar heel veel mensen zijn desondanks in staat om de fouten van anderen te herkennen. En reken maar dat zij zich daaraan ergeren.

Het is daarom niet alleen uit welbegrepen eigenbelang, maar vooral uit liefde voor de taal en goede teksten, dat ik een vurig pleitbezorger ben van eindredactie

Een eindredacteur is iemand met een arendsoog voor alle mogelijke fouten en inconsequenties, die onvermoeibaar en met engelengeduld elke zin langsloopt en zo de auteur, het medium en het publiek behoedt voor de ergernis van kromme taal. En zo’n eindredacteur vindt dat nog leuk ook. 

Nu ja, ik weet niet of dat voor alle eindredacteuren geldt. Maar wel voor mij. Ik ben er goed in, want ik werk snel, uiterst nauwkeurig en met plezier hele lappen tekst weg. 

Heeft u lappen tekst die nagekeken moeten worden? Eenmalig of met regelmaat? Stuur een mailtje of bel voor een vrijblijvende offerte.

Voorbeelden van werk

Jaarverslag Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is de belangenbehartiger voor particuliere woningeigenaren. Als meeschrijvend eindredacteur stelde ik het 46e jaarverslag samen.

Contentmigratie onderzoekswebsite HU

In de vernieuwing van de onderzoekswebsite van Hogeschool Utrecht werd ik ingezet als interim communicatieadviseur. In het herschrijfproces was ik de schakel tussen circa 200 onderzoekers en het projectteam.

Handboek mediation in strafzaken

Onderzoekers van Hogeschool Utrecht stelden een Handboek mediation in strafrecht samen voor iedereen die met dit fenomeen te maken krijgt. Ik redigeerde de bijdragen van de auteurs en smeedde het aaneen tot een leesbaar geheel.

Toekomstvisie schadebranche

De markt voor autoschadeherstel wordt de komende jaren volledig opnieuw verdeeld. Een aantal grote partijen heeft het voor het zeggen: verzekeraars, leasemaatschappijen en merkorganisaties. Autoschadeherstellers beginnen nu de gevolgen te merken, maar de komende jaren zetten die pas goed door. In dit onderzoek van Roland Berger in opdracht van BOVAG wordt een toekomstbeeld geschetst waarin het…

Eindredactie Fleet & Mobility

Bij uitgeverij Mobility Media zaten ze verlegen om een eindredacteur voor de papieren editie van het vakblad Fleet & Mobility, gericht op mobiliteitsmanagers en iedereen die met mobiliteit van doen heeft. Ik sprong graag in de bres en maakte een mooi blad mooi af.

Eindredacteur PCM

PCM is een blad over tech voor gevorderden. Verhalen gaan behoorlijk de diepte in op allerlei onderwerpen, van computers tot domotica en van sleutelen aan hardware tot coderen voor een Raspberry Pi. Reshift Digital schakelt mij regelmatig bij als flexibele eindredacteur voor PCM. En dat is een heerlijke klus, want aan teksten over tech valt…